Tip van de trimster 2
Hieronder vind u allerhande handige tips, waar u misschien wat aan hebt met de verzorging van uw cocker.
Met behulp van foto's, probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen.
BORSTELEN
Het bijhouden van de vacht van een Engelse cocker spaniel is niet altijd even eenvoudig. De ene hond heeft weinig haar, de ander weer heel veel haar. Tegenwoordig meer teveel dan te weinig. Vaak wordt de verzorging van een cocker onderschat, want in feite heeft een cocker een bewerkelijke vacht. Als eigenaar zit je dan wel eens met je handen in het haar......! Voor je het weet heeft de hond overal klitten en wordt hij/zij bij de trimsalon afgeleverd met de woorden: "ze heeft een paar klitjes....". Met de gevolgen dat de trimster niet anders kan dan de vacht kort maken en dat is toch zonde van uw mooie cocker.
Hieronder vind u een hulpschema voorzien van de belangrijkste tips en trucs. Hierdoor wordt het bijhouden van de vacht een koud kunstje!

Materiaal
Dit heeft u nodig om uw cocker goed bij te houden. (de scharen alleen als u uw cocker tussen de trimbeurten door ook goed wilt bijhouden, zie volgende onderwerp). Een coatkam, een goede middelgrote (rode) borstel, een kam, een flexibele kam en een klittenkam. Scharen: een rechte schaar (ook om klitten uit de oksel en liezen de knippen, zorg wel dat hij goed scherp is), een gebogen schaar (voor de voetjes) en een effileerschaar (uitdunschaar). En een antiklitspray, hoeft niet maar is wel verdraaide handig!

Voordat u begint met borstelen, spuit de cocker in met een antiklitspray, (deze kunt u kopen bij uw trimster of dierenspeciaalzaak) alleen op de beharing en laat het zo'n 20 minuten intrekken. De spray zorgt ervoor dat de vacht lekker zacht wordt en dus vergemakkelijkt het borstelen. Maar ook als uw cocker weer eens door de blubber heeft gelopen of door de regen, is het ook een lekker luchtje, maar dan sprayed u wel wat minder. Ik gebruik zelf Hery, ultra antiklitten spray voor lnag haar, een heerlijke geur en werkt ontzettend goed! oke, mijn honden zijn het daar helemaaaaal niet mee eens, bah, bagger ruikt veeeel beter!
Goed borstelen is een kunst, maar als u het eenmaal onder de knie heeft is het een koud kunstje! Borstel uw cocker 2 a 3 keer per week en controleer tussendoor op de klitten en behandel deze dan gelijk, zo kunt u de cocker beter onderhouden. Zaak is wel dat u de huid goed tegen houdt zodat het borstelen geen pijnlijke kwestie wordt voor uw cocker. Behandel de vacht laagje voor laagje (vaak genoeg vergeten mensen de onderste laag!!!!), u kunt de klitten makkelijker opsporen door met de duim en de wijsvinger de vacht af te tasten, net alsof u zalf tussen de twee vingers heeft.
Ook hier geldt weer, jong geleerd, oud gedaan. Van pup afaan, ook al valt er weinig te borstelen, doe net alsof, dat de pup leert dat je overal bij moet en kan!
De klittenkam
De klittenkam is een kam met mesjes, die ervoor zorgen dat de klitten doorgesneden worden alvorens u kunt gaan borstelen.
Houdt de huid en het haar erboven wel strak anders doet het zeer.
Deze klittenkam gebruik ik, en kan zowel linkshandig als rechtshandig ingesteld worden.
De coatkam
Voor de wekelijkse borstelbeurt begint, bewerken we eerst de vacht met de coatkam. Deze zorgt ervoor de de dode haren verwijdert worden, zorgt voor een goede bloedsomloop en de cockers vinden het heerlijk!
Houd de huid strak in tegengestelde richting, dus naar de nek toe en borstel met kleine borstelbewegingen naar beneden toe. Dit doet u op de nek, rug tot de beharing aan de zijflanken waar het haar begint te hangen en achterbenen, dit doet u door de beharing van de knieen en de broek naar binnen te vouwen en de huid daar strak trekken, zo kunt u de "driehoek" van de achterbenen ook met de coatkam bewerken. Deze coatkam snijdt niet in tegenstelling tot andere merken.Ik persoonlijk vindt de coatkam een uitvinding van de eeuw voor cockertrimsters en voor particulieren, ik heb als trimster menig vacht kunnen "redden" doordat ze een wekelijks beurt kregen met de coatkam, daardoor blijft de vacht gezonder en zelfs bij geschoren (gestereliseerde cockers) kan de coatkam nog behoorlijk nuttig zijn, doordat je de dikke vacht goed kunt onderhouden tussen de trimbeurten door.

De coatkam is uitgevonden door Chris de Nijs en Cor van de Starre. Waar ik hun persoonlijk elke dag in de trimmerij nog dankbaar voor ben! Persoonlijk raad ik de nr. 20 aan voor particulier gebruik.
De coatkam is bij Elly van de Starre te bestellen:
tel: 0546.572925 of 06.52381011

Dan begint u de borstelen, laagje voor laagje, de binnen en buitenkant van de oren.


TEGENWOORDIG HEB IK DE BORSTEL, MERK ACTIVET, DE ROZE.
WEREKLIJK NOG NOOIT ZO GOED KUNNEN BORSTELEN.
GOED HIJ IS BEHOORLIJK PRIJZIG, MAAR GOED!!!!!!!!!
Dan de voorbenen en oksels, kom ik later ook nog op terug

voorborst, en uiteraard ook de andere kant

als u klaar bent, kam dan alles een keer goed na, om zeker te weten of alle klitten eruit zijn.

als uw hond het vervelend vindt op op zijn/haar rug te liggen op tafel, leg hem dan op de grond tussen uw benen op zijn rug. daar wel voorzichtig borstelen, het is een tere huid. Lies en oksels wat niet zichtbaar is aan de buitenkant, gewoon voorzichtig wegknippen.

okselklitten
okselklitten kunt u gewoon wegknippen (kijk wel uit voor extra velletjes die daar zitten). waar wij de oksel hebben, hebben de cockers ook een kuiltje zitten, hier komt van alle hoeken het haar bij elkaar en doordat de poten en het lijf daar tegen elkaarm schuren veroorzaakt dat bijna dagelijks klitten. ook zo'n oorzaak, een tuigje. Doet u niets aan deze klitten onstaan er dus grote vervilte bulten haar, hierdoor wordt er tijdens het lopen steeds pijnlijker en gaat de hond anders lopen en kunnen in het ergste gevallen spierblessures ontstaan. De huid onder de klitten kunnen rood en geirriteerd raken. Dus wacht niet tot u weer aan de beurt bent bij de trimsters, maar kom zelf in actie.
oksel en liesklit wegknippen. Durft u het niet alleen, vraag dan iemand de hond vast te houden, terwijl u uw handen vrij heeft om zo secuur mogelijk te knippen.
Het verzorgen en bijhouden van de vacht tussen de trimbeurten door.
Een cocker moet elke 2 a 3 maanden naar een erkende en gespecialiseerde cockertrimster, afhankelijk van de vacht. Echter bij een puppy kan ook het nodige aan gebueren, zoals de voetjes, gezichtje, en het allerbelangrijkste bij een cocker de binnenkant van de oren. Informeer bij uw fokker van uw cocker of kijk op de website van de nederlandse spanielcub voor een erkende trimster in uw buurt. Dit kan soms betekenen dat u een eindje moet rijden, maar bedenk dat het maar hooguit 5 keer per jaar is! U kunt uw cockers tussen de trimbeurten door zelf goed bijhouden, dit scheelt een hoop haar, zand en alles wat uw cocker mee naar binnen neemt. Met behulp van tekst en foto's probeer ik dit zo goed mogelijk aan u uit te leggen.
de lipplooien, de beharing tussen de lipplooien kunt u beter altijd kort houden. Dit in verband met exceem, waar sommige cockers last van hebben. zie tips bij tip van de trimster 1.
Binnenkant oren
Dan kunt u de binnenkant van de oren gaan knippen. Belangrijk is dat u dit tussen de trimbeurten door zelf kort houdt. Een cocker heeft lange oren die de gehoorgang belemmeren van luchten (een herdershond die heeft zijn oren rechtop staan, dus lucht het makkelijker), als daar nog eens drie maanden haargroei voor zit, kan het oor niet meer luchten met een kans op ontsteking en veel vuil. De bakerpraatjes van dierenartsen dat cockers hiervoor gevoelig zijn, wil ik niet helemaal aan, het is wel een kwestie van goed verzorgen en bijhouden. U heeft hiervoor een rechte en een effileerschaar voor nodig. U houdt uw duim in de gehoorgang voordat u gaat knippen, dit voorkomt dat er geknipt haar het gehoorgang binnenkomt. Doe voorzichtig en zorg dat de hond rustig stil zit. Denk om de extra velletjes en lelletjes die aan de binnenkant zitten.

Dan met de effileerschaar de binnenkant van de oren uitdunnen, dit voorkomt een hoop klitten, nattigheid en de graskruipers (zie tip vd. trimster 1) kunnen moeilijker grip krijgen op het oor.

NOG EEN TIP VOOR GEZONDE OREN.
RUIK AF EN TOE IN DE OREN, DAN KUNT U HEEL SNEL ONTDEKKEN ALS ER IETS FOUT IS. IK GEBRUIK ZELF PUUR OOR. IK SPOEL ERMEE. DUS TWEE MAAL EEN HELE PIPET IN HET OOR, GOED INMASSEREN, LATEN SCHUDDEN, HET OOR SCHOONMAKEN, WAAR JE BIJ KUNT, DAN NOG EEN HELE PIPET ERIN, MASSEREN.
Nu de voeten knippen, het scheelt enorm veel troep mee naar binnen nemen als u dit tussen de trimbeurten zelf bijhoudt.

Onderkant voeten, alles wat uitsteekt, wegknippen, als er geen klitten tussen de voetzolen zitten, moet u dat haar laten zitten, ivm. irritaties op de huid tussen de voetzolen.

Eerst met een effileerschaar (uitdunschaar) het overtollige haar op de bovenkant voet een beetje uitdunnen. Dan met een ronde schaar de voet rondknippen. Probeer zo rond mogelijk te knippen, dat het op een kattevoetje lijkt, de voorste twee teennagels moeten een stukje zichtbaar zijn
Snorharen en wimpers kunnen ook worden weggeknipt. Deze kunnen kromgroeien en richting ogen gaan, dus beter weg dan pech.