Tip van de trimster 2
Hieronder vind u allerhande handige tips, waar u misschien wat aan heeft met de verzorging van uw cocker.
oke, het is weer een lap tekst maar neem de tijd, het kan u altijd een voordeel op doen. En heeft u nog een tip die toegevoegd kan worden heel graag!

Loopse teven en schijndracht
De meeste teven worden elke 6 maanden loops, sommige elke 7, 8 of 9 maanden, dat verschilt per teef. Een dierenarts zal u gelijk adviseren om de teef dan maar te laten steriliseren, dat gedoe en als u het niet doet met gevolg op baarmoederontsteking en tumoren. Niet alle teven kijgen dit, maar toch. Wat er niet bij verteld wordt dat dit toch niet zonder gevolgen is, de operatie kan in sommige gevallen slecht aflopen, maar buiten dit, is het een ramp voor de vacht, de vacht is binnen 3 maanden totaal veranderd, wordt dik en wollig en is niet meer te plukken met als gevolg dus scheren, wat uiteraard niet zo mooi is als plukken. Dan het eeuwige gevecht tegen het zomaar dikker worden van de hond. Incontinetie kan ook voorkomen, en geloof me, er staan genoeg teven die geopereerd zijn bij mij op de trimtafel, die dus staan te lekken. Uiteraard heeft de dierenarts daar wel weer een pilletje voor, maar wel met gevolg dat de hond haar leven lang onnodige medicijnen moet slikken. Kans op suikerziekte en weer met daar als gevolg kans op blindheid. Uiteraard zal uw dierenarts daar wel veel tegenin te brengen hebben, maar het zal maar net uw teef zijn die dit krijgt!
Wil u geen van beide, neem dan een reu!
Zelf geef ik mijn teven na de loopsheid, Utero van PUUR, 3 weken lang, 2 maal 15 druppels per dag, met een beetje water, opgezogen in een plastic spuitje, een half uur voor of na het eten. Dit schoont de baarmoeder. Ik wil niet beweren dat het zeker te weten helpt, maar zo weet ik in ieder geval dat ik mijn uiterste best heb gedaan om het te proberen te voorkomen. Ik geef dit middel ook na een bevalling. Mocht de teef toch schijndrachtig worden dan geef ik ze 5 a 6 weken na de loopsheid finilac (verkrijgbaar bij de dierenarts) dosering staat op de verpakking, en je ziet de teef alweer vrolijker worden na een dag of 4! (wel 6 a 7 dagen geven) Niet aanstellen, er is dus echt iets aan te doen en zeker niet meegaan in het gedrag wat uw teef toont!

Wassen
De cocker is een echte smeerpoets. Rolt overal in, het kan niet smerig genoeg zijn. Vaak is dan ook de vraag in de trimsalon:"hoe vaak moet mijn cocker gewassen worden?". Ik zei dan altijd steevast: "Als hij vies is en als je hem ruikt, als je maar een goede hondenshampoo gebruikt".
Maar dat is makkelijker gezegd door een trimster die haar cockers elke 4 weken trimt en waarvan de cockers elke dag naar het strand gaan en in de zee zwemmen, die blijven langer mooi, zacht en schoon dan de cockers die dagelijks door het gras en de bagger lopen. Cockers die elke 2 a 3 maanden getrimd worden (dus die veel vacht hebben), kunnen vaker, dan een keertje in bad gedaan worden, als er maar een goede hondenshampoo en conditioner gebruikt wordt. Een shampoo gebruiken die alkalivrij is, dit wil gewoonweg zeggen, dat het de vetlaag op de huid en tussen de vacht niet aantast. Laten we zeggen, zo vaak u het wassen nodig vindt. Bijvoorbeeld: inderdaad als hij vies is en als hij begint te ruiken. Maar zorg wel dat de hond redelijk goed uit de klit is, voordat u hem gaat wassen. Natuurlijk kan uw cocker flink gaan tegenspartelen, maar dwing hem op een zachte, doch consequente manier om naar u te luisteren!
Spoel de cocker met lauwwarm water af en wrijf de shampoo goed in, spoel hem daarna weer goed uit. Dan de conditioner in de vacht wrijven en dit heel even in laten werken en dan weer goed uitspoelen. De conditioner werkt goed tegen klitten. De cocker daarna goed droog maken met een schone handdoek en daarna goed droogfohnen. Aan dit fohnen moet u hem uiteraard wel van pup af aan laten wennen. Een cocker zo laten drogen, zal ik u niet adviseren, het duurt vrij lang eer een natte cocker droog is en een koutje loert dan wel om de hoek! Was uw cocker echter niet (liever 3 a 4 weken niet) voor u naar de trimster gaat, de meeste trimsters vinden dan de vacht te zacht om te plukken.

Natte cockers
Altijd zijn die viezerikken na de wandeling nat; of van de regen; of ze duiken wel in één of andere sloot. Als u één cockertje heeft is het niet zo'n ramp om hem af te drogen en elke keer een schone handdoek te pakken, maar als u meerdere cockers heeft (veel leuker!), wordt het een extra was voor de honden. Aangezien we onze tijd wel beter kunnen besteden door bijvoorbeeld te wandelen met de cockers, is daar weer een tip!
De hondenzeem. Verkrijgbaar in verschillende merken (en aanzienlijk verschillende prijzen) bij de betere dierenspeciaalzaak of bij uw trimster. De voordelen van de zeem in een koker zijn: geen extra was meer en de cockers worden beduidend droger dan het drogen met een handdoek. Wat heb je verder nog nodig:
---natte cocker(s)
---een emmertje met lauw water (of lauw water in de gootsteen)
---uiteraard de zeem
Gebruik: de zeem even goed spoelen in het lauwe water en flink uitwringen. De cocker goed droogwrijven. U krijg de cocker nu droger dan met een tal van handdoeken. De zeem goed uitspoelen (de zeem kan ook gewassen worden, maar dat hoeft niet elke keer) en de zeem ergens ophangen om te drogen (als u de zeem meeneemt op vakantie kan hij terug in de koker, maar niet daarin bewaren voor dagelijks gebruik, anders gaat hij stinken). Klaar!

Paracetamol
Wist u dat u niet zomaar een paracetamol aan uw hond kan geven? Bij uw hond wordt paracetamol omgezet in een giftige stof. Deze stof is giftig voor de lever en zorgt dat in het bloed het rode hemoglobine omgezet wordt in methemoglobine. Dit geeft het bloed een chocoladebruine kleur. U kunt dus beter in overleg met uw dierenarts pijnstillers geven die voor de hond geschikt zijn. En Traumeel S van Heel is ook een hele goede vervanging.

Lopen met uw cockerpuppy
Maar al te vaak krijgen de trimster puppy's met een leeftijd van 6 maanden, op tafel voor hun 1e kleine puppy/wenbeurtje. De voetjes, oortjes en het gezichtje worden geknipt en er wordt geprobeerd om alvast het kuifje te plukken. Dan komen de trotse verhalen van de eigenaren los en onder andere vertellen ze dan dat ze al zo heerlijk lang met het puppy lopen. Dit tot grote schrik van elke fokker. Het is echt niet goed om lange tijden te lopen met uw pup. Het beschadigd de botten, spieren, gewrichtsbanden en pezen. De wandelingen moeten kort zijn en met beleid, ook niet op mul zand of te zachte ondergrond. Hieronder ziet u een schema, hoeveel u met uw cockerpuppy het eerste jaar mag lopen:
"        tot 4 maanden:      15 minuten
"        vanaf 5 maanden: 20 minuten
"        vanaf 6 maanden: 30 minuten       dit allemaal is per dag!!!!
"        vanaf 7 maanden: 40 minuten
"        vanaf 8 maanden: 50 minuten
"        vanaf 9 maanden: 55 minuten
"        vanaf 10 maanden 1 uur en wat langer
"        vanaf 1 jaar kan hij de hele wereld aan en is het heerlijk om dagelijks lange wandelingen met uw cocker te maken, want een volwasssen cocker heeft veel beweging nodig! Verveelt uw pup zich gauw laat hem dan simpele speurspelletjes in huis doen, of intelligentiespelletjes doen.

LINK NAAR DE VOLGENDE PAGINA MET NOG MEER TIPS