Waarom deze pagina? 


Als u aan het zoeken bent op het internet voor een cockerpuppy of wellicht een oudere cocker, ziet u vaak tussen de bomen het bos niet meer.
Zo was ik op een avond ook eens aan het kijken op het internet.
Daar ben ik ontzettend van geschrokken!!!!
Naast de officiële fokkers, aangesloten bij de rasverenigen, goedgekeurd door de Raad van Beheer, kwam ik schrijnende pagina's tegen.

Waarom een pup kopen via de rasvereniging of officiele fokkers.
Een pup koop je voor een behoorlijk aantal jaren, het moet je maatje worden, je moet er veel tijd aan spenderen, je wilt alles voor hem doen en hem zo gezond mogelijk te houden.

Fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging en officiele fokkers, moeten aan behoorlijk wat eisen doen, willen ze een nestje mogen fokken.
Zoals:
-de verplichting om een aantal shows lopen.
(oké, zult u denken, dat boeit mij niet, nee maar de cockerouders van uw a.s. pup moeten wel aan de rasstandaard voldoen, dit wordt beoordeeld door opgeleide keurmeesters, en laten we eerlijk zijn, een cocker moet nog wel op een cocker lijken, want wat je soms ziet rondlopen, mag het woord cocker niet meer dragen!!!!) (het gaat ook om een goede bouw, veel kruising cockers/niet officiele cockers hebben na een jaar of 5 a 6 veel gezondheidsproblemen!!!)
-beide ouders moeten worden getest op HD, oké, dit geeft geen 100% garantie, maar het is wel een noodzaak dat beide ouders zijn getest.
-beide ouders moeten elk jaar een klinisch oogonderzoek ondergaan bij een gespecialiseerde oogarts.
-beide ouders moeten een DNA-test voor PRA (oogafwijking) ondergaan.
-beide ouders moeten een DNA-test voor FN (nieren) ondergaan. Zo wordt er door de vereniging op vele aspecten meer gecontroleerd, zoals leeftijd van beide ouders, aantal nesten etc etc.
Dna test op alle geboren puppen, het bewijs dat deze puppen daadwerkelijk van deze ouders zijn.
En tegenwoordig komt daar nog de AON test bij, een neurologische aandoening waar de hond vanaf zijn 6/7/8 jaar heel erg veel last van kan krijgen en uiteindelijk ingeslapen moet worden.

U ziet, een nestje fokken gebeurt via de rasvereniging niet zomaar, daar komt heel wat bij kijken.

Al het voordeel voor u is, dat u via zo'n fokker een zekere garantie heeft, op alles waar de ouderdieren op getest zijn. Ook kunt u met al uw vragen terecht bij de fokker.

Dan ziet u de prijs en daar kunt u misschien wel van schrikken. Maar dit allemaal te hebben gelezen, kunt u misschien wel voorstellen wat er zo bij komt kijken en wat de fokker extra kosten moet maken om voor u een zo gezond, mooi en goed pupje te fokken.

Als u nu nog de houding heeft, kost me te duur, die onzin hoef ik allemaal niet, bedenkt u dan eens even, de sites die u tegen komt, puppen die via het buitenland hierheen komen, die aangeboden worden met een "mooi", prijsje, allemaal foto's welke u zo via het internet kunt bestellen, die u via een parkeerplaats kunt afhalen, onder het mom van geen stamboom of wel een stamboom. Weet u wat er met deze cockermoeders gebeurt.
Weet u hoeveel nesten dit arme beestje heeft gehad?
Weet u iets over de gezondheid?
Kunt u dat met uw geweten aan?
Ach het arme ding, laten we die meenemen, beseft u dat u alleen de handel bevorderd en dat het volgende nest alweer op komst is?
Krijgt u garantie op de pup, of is garantie tot aan de deur, met alle gevolgen van dien?
Is dat een goedkopere aanschafprijs waard?
Zijn dit echt liefhebbers van het ras, of zien ze er alleen handel in?
Alle dierenarts kosten die u later wellicht extra kwijt bent, wist u dat?

Nee hoor, zint eer ge begint en oké, er is altijd het kaf en het koren te scheiden ook onder aangesloten fokkers, maar toch……. iets meer garantie en een rasvereniging achter u die u kunt helpen, geeft toch meer zekerheid.

Ik kan u niets verplichten uiteraard, maar dit gelezen te hebben, ben ik benieuwd wat u doet!

Weet dat een cocker spaniel een vreselijk leuk karakter heeft, maar wel een karakter om mee rekeningen te houden, de cocker heeft absoluut een concequente opvoeding nodig en is niet voor iedereen geschikt!

Groetjes Joyce


LINK NAAR DE VOLGENDE PAGINA TIP VAN DE TRIMSTER